fredag 30 april 2010

Valseger?


Fortsatt hårt jobb krävs för att de rödgröna ska vinna i september. Vi måste ut mer med vår politik i nära samtal med folk, för i media är det mer pajkastning än politiska diskussioner. Roligare siffror fanns i alla fall i Östran igår där den rödgröna majoriteten i landstinget leder med nästan 20%! Jag kommer ju inte latt gråta om KD åker ut.

onsdag 28 april 2010

Hårt jobb och stark hierarki!

Det är de orden som jag tycker kan beskriva min dag på medicinkliniken i Oskarshamn. Jag fick den stora äran att få gå med Gunilla, en fantastisk undersköterska som var i farten hela tiden och var alltid nära till hands för patienterna. Under de 8 timmar som jag var där satt vi ner allt som allt med lunch och fikapauser inräknat, i max 45 minuter. Och då ska tilläggas att jag började senare och slutade tidigare än Gunilla och de andra sköterskorna! Vårdpersonalen gör verkligen ett fantastiskt jobb och de är värda sin vikt i guld!



Visst hade jag hört talas om hierarkin inom sjukvården, men att den skulle vara så tydlig kunde jag inte gissa ens i min vildaste fantasi. Den påminde om hierarkin som jag upplevde när jag jobbade till sjöss, men där kändes det i alla fall att vi alla satt i samma båt, ;-), det tyckte jag saknades här. Men jag träffade på en fd elev till mig och hon tyckte att denna avdelning var den bästa av de hon varit på för här kände hon sig mest välkommen. En god tolkning av det säger ju att jag kanske fick fel intryck, men man kan ju även se det som att det är annu värre på andra avdelningar........



Jag är i alla fall glad över min dag och de goda männsikorna som jag fick bädda sängar, dela ut mat och ta prover tillsammans med och jag ser fram emot nya liknande upplevelser, men imorgon bär det av till Kristanstad.

tisdag 27 april 2010

Val mellan fortsatt misshandel eller utvisning!

Ja det hörde jag på radion ikväll. En kvinna som anmälde sin man för misshandel blev tvungen att flytta tillbaka till sitt ursprungliga hemland med sitt barn då hon inte varit här tillräckligt länge för att ha fått sitt uppehållstillstånd. Är det den signalen Sverige vill ge till de kvinnor som har flyttat hit pga kärlek? Visar det sig att den man de valt att leva med här beter sig så illa att de inte kan leva med honom längre, så får de räkna med att bryta upp sitt liv här. Eventuella barn ska tas ifrån omsorg och skola, studier och ev arbete ska lämnas, för håller de inte ihop med sin man måste de lämna Sverige. Sverige ger dem inget mänskligt val. Fortsatt misshandel eller utvisning! Var har de mänskliga rättigheterna tagit vägen??

Jämlikt samhälle är basen för jämlik hälsa!

Idag har jag varit på en utbildningsdag om barnkonventionen i Oskarshamn. Där hölls en intressant föreläsning av Staffan Jansson, barnläkare och professor. Han visade på global, europeisk och svensk statistik som entydigt visade på den starka kopplingen mellan ett ekonomiskt ojämlikt samhälle och den höga siffran av barns dåliga hälsa med fetma och t o m sämre läsförmåga. Naturligtvis toppade USA!

En studie gjord i Leksand visade att av ca 800 barn kommer ca 103 att marginaliseras på olika sätt som genom t ex arbetslöshet, alkoholism, kroniskt sjuka. Förutom det personliga lidandet som naturligtvis är det värsta kostar det samhället mycket. Det skulle kosta landstinget 38 miljoner kronor plus ca 900 miljoner o produktionsbortfall! Om man skulle satsa tidigt på de barn som lever i ekonomisk utsatthet skulle man få tillbaka de preventionspengarna bara genom att rädda ett enda barn från att marginaliseras!

Att högerregeringen har sänkt taket för tillfällig föräldrapenning från 10 till 7,5 basbelopp och ersättningsnivån för alla föräldralediga till 77,6 % ökar istället fattigdomen bland småbarnsföräldrar.

En jämlik inkomstfördelning lägger grunden för friska människor och det är vi som utgör basen för fortsatt välfärd, demokrati och fred!

måndag 26 april 2010

Borgarnas uttalanden!

Ska man överhuvudtaget bemöta de uttalanden och påhopp som de borgerliga gör på oss rödgröna i allmänhet och vänsterpartiet i synnerhet? Just idag tänker jag mest roa mig med de otroliga citat från borgaralliansen, läs du med och inse vilka de är som styr dagens Sverige! "Alliansens lilla röda"

Äldrevecka är på G!

Idag börjar äldreveckan och en massa intressanta förläsningar där temat är Livskvalité ges i hela vårt län. Jag tänker åka till Folkets Hus i Blomstermåla för att lyssna på Lilla fruntimret och besöka mässan. Igår hade vi i landstingsmajoriteten en pressträff där vi presenterar de satsningar på 9 miljoner per år som vi ska göra för att förbättra och kvalitetssäkra vårdkedjan för de mest sjuka äldre!

Centerns taskiga retorik!

Bara för att centern nu har blivit ett yttepytteparti så blir det inte större genom att hacka ner på andra små partier. Varför inte föra fram den politik de vill istället för att prata skit och försöka skrämma medborgarna med andra partiledare! Maud Olofsson kunde inte försvara sin politik när hon träffade företagarna utan kunde bara som i en "dåres försvarstal" använda sig av Lars Ohly som ett skräckexempel på minister. Inget nytt och inget bra! Men alla småföretagare tror jag kan bli nöjda över vår satsning på dem, läs på Vänsterpartiets hemsida.

fredag 23 april 2010

Omöjlig vecka!

Inte nog med att min mobils simkort helt la av i början på veckan, vilket gjorde mig totalt handikappad då jag inte har ett enda nummer i huvudet. Min dator var dessutom en av alla de som fick fel pga antivirusprogrammet. Det känns som om jag har varit helt bortkopplad från verkligheten, från den sociala samvaron och från mitt jobb. En annan flopp denna vecka som gjorde mig lite lätt irriterad var igår. Efter en massa jobb för att fixa folk och material till stortorget där vänsterns Bygg med oss- kampanj gick av stapeln med Lars Ohly som slutmål, så visade det sig att han inte kunde komma!!

Bara att ta tio djupa andetag och gilla läget. Det positiva är ju i alla fall att hans andra planerade program i både Oskarshamn och Kalmar hade fungerat väl och jag fick till slut höra honom på radion. Nu hoppas jag på att helgen inte har lika många trösklar att bjuda på.

måndag 19 april 2010

Bygg med oss!

Ja, nu bygger vi den ena planen efter den andra, lokalt, i landstinget, i distriktet och nationellt. Vi i Vänsterpartiet vill bygga världens bästa välfärd utan vinstintressen. Till skillnad mot nuvarande regering vill vi satsa på kommuner, landsting och sysselsättning. Nu är det bara en vecka kvar på vår förvalskampanj där alla kan berätta vad de tycker och även läsa vad andra har tyckt till om. Nu på torsdag 22/4 kommer Lars Ohly till Oskarshamn och Kalmar och då har vi smålänningar chansen att diskutera med honom och vara med och lägga till en byggkloss till den politik vi ska driva för att få världens bästa välfärd.

söndag 18 april 2010

Politikerlaget imponerade!

Igår var hela D-hallen i sporthallen i Kalmar full av hejaklackar och innebandylag från vården när Lagandacupen gick av stapeln. Många var utklädda och hade fyndiga namn på sina lag, Gissa bajset, Blodiglarna, Gökboet mm. Det var riktigt roligt att försöka gissa vilken vård de ansvarade för. Vi i landstingsmajoriteten var inte lika förberedda men vi hade våra tröjor där vi visar vårt fulla stöd till våra sjukhus "Vi bygger ut, inte säljer ut". Vårt lag imponerade med att vinna sin första match, trots att flera av våra spelare aldrig ens hållt i en bandyklubba. De var fantastiska och kom på fjärde plats utan att ha tokförlorat en enda match. Vi som inte kunde vara med hejade på så mycket att vi blev hesa:

De röda och gröna
är goa och sköna!

Kom igen politrucker
ge inga lucker!

Bilder finns på Jessicas blogg.

fredag 16 april 2010

Välfärdsförsämringarna måste ta slut!

Efter en intensiv vecka med valupptakt och många verksamhetsbesök är det äntligen dags att ta helg. Visserligen ska jag heja på landstingsmajoriteteten när de spelar innebandy i Lagandacup i Kalmar sporthall imorgon, men det kan väl inte räknas som jobb. Däremot tar ju politiken aldrig helg och borgarnas politik ger magont som sträcker sig långt in på kvällarna. Men ljuset är att det faktiskt måste bli en förändring efter valet. Inte kan väl folk vilja ha en regering som ökar fattigdomen helt utan solidaritet med de som har de sämst? Som ökar arbetslösheten, orättvisorna och klyftorna? Vem vill rösta på partier som totalt struntar i miljön och som vill införa ett övervakningssamhälle som gamla Stasi hade varit överlyckliga över?
Nej, nu tar jag helg med en stark förvissningom att borgarnas alla försämringar i välfärden kommer att ta slut i höst!

torsdag 15 april 2010

Veckans Linda i Tunisien

http://youtube.com/watch?v=nfQfiocscVY

Centerns trovärdighet

Den ena efter den tredje centerpartisten gör bort sig men vår lokala Patric Petterson, numera Vadman, har väl ändå tagit pris i att göra en pudel. I båda lokaltidningarn går han ut och anklagar lärarna för att 46% av eleverna i årskurs 8 inte når målen. Lärarna är för hårda anser han. Dessutom har han mage att säga att G inte är bra nog för då ligger man nära ett IG. Så dessa elever som faktiskt har klarat målen ska inte heller få vara nöjda över sig själva. Och de stackare som inte har nått målen får läsa i tidningen att den dag de väl skulle nå ett G så är ju det nästa lika dåligt, ett VG är det enda som gäller!

Hur kan Patric vara ordförande i BUN? Vilka insikter har han i en lärares arbete? Jag inser plötsligt med stor kraft varför jag kände mig så frustrerad när jag jobbade som lärare. Det fanns och finns varken kunskap eller stöd att få hos den politiska ledningen. Istället låter de gärna ge sken av att lärarna saknar både kunskap och förmåga att jobba tillräckligt hårt.

Nu har man även kunnat läsa om att den ena skolan efter den andra i Mönsterås kommun har blivit anmäld till skolverket. Kanske är det dags för det stora centerpartiet att verkligen se de brister som finns och vad orsakerna är, istället för att skylla på personalen som gör allt för att ge sina elever största möjliga lärdom.

onsdag 14 april 2010

Socialistiska genusglasögon!

Visste väl att det uttrycket skulle irritera någon, men att det som irriterar centerns ledare i landstinget mest, är tydligen att det är nytt i hans öron. Kanske säger det mest om centern, att i det partiet måste alla använda samma språkbruk annars viner partipiskan. Inte underligt att de har problem med kärnkraftverken, stoppa/bygg......vilket ord är rätt för i år???? Att min företrädare inte uttrycker sig som jag är väl inget konstigt, vi är helt olika individer, med olika bakgrund och olika intressen och i vårt parti ser vi det som något berikande. Att vi däremot jobbar mot samma mål är det ingen tvekan om. Vi är båda med i ett parti som är socialistiskt. Inget nytt med det. Det är även feministiskt där genusvetenskapen har en central roll, inte heller något konstigt.

Vidare hävdar Jonsson att jämställd vård är "ett helt bortspelat begrepp i landstinget i Kalmar län". Det är ett grovt förtal som i första hand drabbar de medarbetare som jobbar med det! För det finns de som systematiskt har arbetat för jämställd vård hela mandatperioden. Många mätningar med könsuppdelad statistik har gjorts och första januari i år togs likabehandlingsplanen och dessutom har vi lönekartläggning för jämställda löner.

Jag jobbar med genus i skolan och det är inte lätt för det handlar om att se mönster i ett vardagligt beteende, att vi faktiskt bemöter människor olika pga kön. Har man inte verktygen är det nästan omöjligt. Därför är jämställdhetsarbetet ett arbete som måste pågå hela tiden men det börjar med att övertyga om att det faktiskt finns skillnader. Att läkemedel, hjälpmedel och metoder är formade efter en norm, som är mannen, är inte svårt att uppmärksamma och mäta och därmed ändra men det är det andra, upplevelserna och bemötandet, dvs det omätbara som är det svåra att komma till rätta med.

Socialism utgår från människors förmåga och efter deras behov och det är viktigt att ha de glasögonen på sig när man ska arbeta för jämlik vård! Genusglasögonen måsta man ha på för att kunna se förhållandet mellan könen som präglar vårt samhälle och då även vården! Kanske ett nytt begrepp att uttrycka men ett gammalt och självklart sätt för oss vänsterpartister att se på samhället och dess instanser!

måndag 12 april 2010

Förbättringsarbeten och valupptakt!

Hemkommen efter underbar semester med dromedarridning, grottbesök och bergsklättring kastas man direkt in i allt som händer denna vecka. Sjukvården i Kalmar län uppmärksammar och firar alla sina förbättringsarbeten som de duktiga medarbetarna har åstadkommit på sina arbetsplatser. Tio av 23o förbättringsprojekt har nominerats och en vinnare ska koras på torsdag. Dessutom har vi i den röd-gröna landstingsmajoriteten vår valupptakt imorgon. Den ska vi ha på Biostaden i Kalmar med prominenta gäster som Elina Linna från Vänsterpartiet och Ibrahim Baylan från Socialdemokraterna. Vår valplattform ska visas och vi ska ut på stan och ha torgmöte. Alla som kan, kom och var med!