lördag 21 december 2013
Juluppehåll
måndag 16 december 2013
Hightech
Rockarkivet
tisdag 10 december 2013
Patientsäkerheten inom psykiatrin
tisdag 3 december 2013
En jämställdhetssatsning
torsdag 28 november 2013
Reflektioner kring budgetfullmäktige
onsdag 27 november 2013
Budgetfullmäktige
måndag 25 november 2013
Jihooo pengar till Kultur och Hälsa
söndag 24 november 2013
Människofientlig byråkrati
fredag 22 november 2013
Priser
måndag 18 november 2013
Jonas Sjöstedt på Visbiblioteket i Västervik
Jämställdhetsarbete måste göras varje dag för att kunna göra skillnad
Vi tror fortfarande att Sverige är bäst på jämställdhet men enligt Dagens Industri, den 23 oktober, är 72 % av cheferna i privat verksamhet män, 95 % av börs-vd:arna män och 70 % av ledningsgrupperna har färre än två kvinnor, detta trots att kvinnor är mer utbildade än män!
Håkan Brynielsson, chef för regionförbundet skriver så här i sitt veckobrev:
"Om man, som Dagens Industri skriver, skulle vara ekonom på Internationella valutafonden, IMF, eller Världsbanken och vara van att ge råd till länder i Afrika och skulle titta på underutnyttjade potentialer i Sveriges ekonomi skulle svaret vara givet: Utdelningen på investeringar i kvinnors utbildning är under alla kritik. Kvinnor är bättre utbildade men gör inte karriär och tjänar klart sämre än män för samma arbete."
Vi har alltså mycket att göra och i regionförbundet har vi bland annat arbetat fram nya riktlinjer för våra upphandlingar och utarbetat en checklista för jämställda beslut. I landstinget ska vi skriva under CEMR- deklarationen som är den europeiska deklarationen för jämställdhet och ska fungera som ett verktyg för att integrera jämställdhetsperspektivet i det politiska beslutsfattandet och i den oraktiska verksamheten.
Små steg varje dag som gör skillnad!
onsdag 13 november 2013
Nationell statistik av ojämställd och ojämlik vård
lördag 9 november 2013
Natten av krossat glas
fredag 8 november 2013
Vill inte de borgerliga bygga nya psykiatrilokaler?
torsdag 7 november 2013
Service på landsbygden
onsdag 30 oktober 2013
Folkhögskolans nya roll
måndag 28 oktober 2013
Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa
fredag 25 oktober 2013
Dansen i Sydost
torsdag 24 oktober 2013
Äspölaboratoriet
onsdag 23 oktober 2013
Fel och kopiering
tisdag 22 oktober 2013
Rödgrön måndag
onsdag 16 oktober 2013
Folkbildning och mänskliga rättigheter
Vem har tappat greppet?
tisdag 15 oktober 2013
Inkomstförstärkning och fördelningspolitik
Vänsterdagarna
torsdag 3 oktober 2013
Länets skyltfönster
Gamleby och Vimmerby folkhögskola blev båda nämnda under Almedalen av arbetsförmedlingen som goda exempel hur man genom StudieMotiveradeFolkhögskolekurser kan hjälpa arbetslösa ungdomar utan gymnasiebetyg att komma vidare.
Folkhögskolorna blir allt mer viktiga. Deras unika sätt att ta hand om människor i alla åldrar, med olika språk, kultur, funktionshinder och utbildningsbakgrund blir allt mer nödvändigt och efterfrågat i dagens segregerade samhälle. Skolorna lyckas med att få alla sina studenter att växa, känna sammanhang och en förmåga att lyckas i sina studier.
Vi kan verkligen vara stolta över landstingets olika verksamheter och som mer och mer knyts ihop. Vi har vårdutbildningar på våra folkhögskolor och kurser för funktionsnedsatta och ett projekt med Kultur och hälsa är ytterligare ett steg mot positiv samverkan mellan våra olika delar.
tisdag 1 oktober 2013
Kvinnofrid
fredag 27 september 2013
Ont och gott!
Det goda är dagens styrelsemöte, som efter en stunds början, en styrelsemedlem kommer in med sitt ettåriga barn som en helt naturlig sak. Det borde det ha varit för länge sedan men tyvärr har det dröjt. Det gläder mig verkligen att det nu verkar mycket enklare än när jag var småbarnsförälder.
onsdag 25 september 2013
Länge leve mångfalden!
Tack och lov är vi många som tycker precis tvärt om och som tror på och slåss för att alla männsikor är en resurs och tillgång var de än befinner sig.
tisdag 24 september 2013
Träff med Neuroförbundet
Högalids Folkhögskola
fredag 20 september 2013
Svenskt rockarkiv
Jag rekomenderar alla att åka dit, det finns något för alla där. Inte minst om man någon gång har varit med på Hultsfredsfestivalen.
torsdag 19 september 2013
Barn och Ungdoms Psykiatri
Den stora skillnaden mellan att jobba med barn och unga mot att jobba med vuxna är att barn och unga inte är myndiga. Man måste få med vårdnadshavarna till och med för att kunna skicka en sms-påminnelse. Det är en del av komplexiteten. Särskilt då vissa unga inte vill att vårdnadshavarna ska veta något. En annan del är de andra viktiga relationerna i barnens vardag som i skola och på fritiden. Det kan vara svårt att helt säkert veta varför ett barn är ledsen, inte har koncentration eller vägrar att gå till skolan för det är så många saker som spelar in.
Jag fick även vara med på en föräldrautbildning som BUP höll i för de som har barn med ADHD. Där diskuterades alla svårigheter man kan ha som föräldrar och vilka krav som är möjligt att ställas. Det sas att man måste dra bort 30% av den faktiska åldern. Har man ett barn på tolv så bör man ställa samma krav som på en som är åtta år. Denna träff kändes som en bra och viktig möjlighet för föräldrarna att få prata om vardagsbekymmer och det tålamodet och orken som krävs när man har ett barn med ADHD.
Just nu har BUPs öppenvård väl fungerande lokaler men vad som inte riktigt framkom i dagens Barometer var att när vi ska bygga nya lokaler för psykiatrin är det öppen- och slutenvården som gäller för både vuxen- och barnpsykiatrin.
tisdag 17 september 2013
Borgerlig valfrihet = ojämlik vård
måndag 16 september 2013
E-hälsa
Ett annat mycket positiva satsning är SMS-påminnelse om besök,vilket används på flera ställen både i psykiatrin och övriga vården.
Alla vårddelegationerna hade sin träff på e-hälsoinstitutet i Kalmar och där fick vi ta del av derasarbete och tankar inför framtiden och det äckte många frågor:
Vilka appar ska finnas i telefonen? Hur mycket distanskonsultation kan vi genomföra? Ska vi ha intressegrupper på nätet? Utveckla videomöten? Ska journalerna finnas på nätet och hur ser man över integriteten?
fredag 13 september 2013
Folkomröstningar
Första reaktionen från de ansvariga politikerna var att inte godkänna valresultatet pga av för litet antal röstande trots att nästan 80% från det mest drabbade området Dorotea röstade. Nuverkar de har svängt vilket jag tror är nödvändigt för demokratins trovärdighets skull. Jag kunde inte låta bli att tänka på folkomröstningen om kärnkraft och vad som hände med den.
Imorgon är det exakt 10 år sedan svenska folket sa ett rungande nej i folkomröstningen om euron – 56 procent nej mot 42 ja. Och detta trots att ja-sidan hade näst intill outsinliga resurser. Den folkomröstningen blev liksom den i Västerbotten en demonstration att folket går emot det politiska etablissemanget när grundläggande framtidsfrågor ska avgöras.
onsdag 11 september 2013
Hur olika får det bli?
Kommuner och Landsting bör ha huvudansvaret för att minska skillnader ute i landet. Det kan man göra genom statlig styrning eller harmonisering av vad kommuner och landsting ska erbjuda vilka avgifter de ska ta och hur tillgängligheten ska se ut. Man kan även använda sig av riktade insatser för att öka tillgängligheten, såsom den nuvarande kömiljarden och att se över resultat och kvalitet vilket görs via Öppna Jämförelser.
För att ta reda på vad alla medborgare tycker har man genomfört en medborgarstudie men tyvärr är den lite knepig att utgå ifrån:
De flesta medborgare vill att det ska vara lika i hela landet, men gärna utifrån lokala förutsättningar!
Medborgarnas åsikter är viktigare än riksdagspolitikernas, men det får inte leda till olikheter!
De flesta litar mer på riksdag och regering än på politiker i kommuner och landsting!
Det är inte så lätt att veta hur medborgarna vill att det kommunala självstyret ska se ut!
torsdag 5 september 2013
Självmord och journalistik
En viktig informationspunkt handlade om självmord. Vi fick ta del av de oerhört komplexa situationer som uppstår för människor med självmordstankar och hur svårt det är för anhöriga liksom för vårdpersonal att kunna hjälpa och förhindra ett självmordsförsök.
I lunchen hade jag ett planerat möte med Radio Kalmar för att diskutera både borgarnas förslag på gemensam satsning isamhället för att förhindra självmord och den information vi fått. Tyvärr blev det inte så utan sin vana trogen ville just denne journalist tyvärr bara prata om en enda patient och hens remiss, vilket jag som politiker självklart inte har minsta kunskap om. Jag har och ska inte ha insyn i enskilda patienters journaler det borde en journalist veta. Men det är ju inte första gången som etik och regler glöms bort av hen.
tisdag 3 september 2013
Sådan är kapitalismen......
Som om det inte räckte med de lärare som fick lämna sin anställning på John Bauer.....
Som om det inte räckte med att alla fick vänta på besked vad som skulle ske med deras framtid......
FSO resurscentrum som har haft ansvar för cafeterian och haft två anställda fick lämna med omedelbar verkan, blev lurade på 50 000, står kvar med hyra för läsk-och godismaskiner och har två anställda som står helt oskyddade och inte ens kan få tre månaders lön!
Och så tycker en del att vi i Vänsterpartiet är gnälliga och helt i onödan går emot borgarnas såkallade valfrihet!?
Valfrihet för vem?
Inte för eleverna! Inte för lärarna! Inte för FSO och deras anställda!
Äntligen
Sitter just nu Ölands Folkhögskola med funktionshinderrådet och det blev tillgängligt för alla med insatt hörselslinga. Vet också att söktrycket till skolan har varit högt även till allmän linje och skolstartet har varit väldigt bra, liksom på våra övriga folkhögskolorna.
tisdag 25 juni 2013
Folkbildning och kultur
Idag har vi en konferens på Virserums Konsthall trots att de redan imorgon startar sina dagar om trä och nödvändighetens arkitektur, då representanter från inte mindre än tolv länder hittar hit till den Småländska skogen. Det är ett fantastiskt arbete som utförs!
Nu med alla upphandlingar, utförsäljningar och den demografiska problematiken håller man på att förändra välfärdssamhället, historiskt har man utgått från folkrörelser och organisationer inte individer vilket man är på väg mot nu. Det är dock en myt att färre är villiga till ideellt arbete. 1992 var det lika många som jobbade ideellt som 2009 dvs 48% av den vuxna befolkningen. Idrott är det största engagemanget men kulturen kommer på femte plats! Till skillnad mot många andra länder har Sverige haft en demokratisk, organisatorisk och ekonomisk infrastruktur som underlättat det idella
engagemanget.
Poängen i studieförbundens folkbildningsverksamhet och all kulturverksamhet är att göra det för att det är roligt, inte för att det ska ge ett givet resultat. Att nästan allt numera ska mätas och ses som en produkt kan ta bort glädjen. Johan von Essen sa något som jag verkligen håller med om och det är att
kulturen och folkbildningen, liksom integration, måste få kosta för det är något som vi tycker är det viktigt! Vi ska inte behöva visa på samhällsnytta och vinster med det utan vi måste våga se det som en nödvändig utgiftspost!
onsdag 19 juni 2013
Små kultursteg varje dag
Nu är det tredje styrelsemötet för regionförbundet som har kulturinslag. Inte så att vi får höra musik eller ta del av tavlor eller teater utan en möjlighet för våra kulturutövare att presentera något som de själva väljer, för alla i styrelsen. Idag är det dags för länsmusiken som ska presentera CamerataNordicas medverkan vid BBC Proms i London, dvs världens största musikfestival som äger rum i den 31 augusti. Det är en stor ära för oss att vår länsmusik får vara med där!
Det är viktigt att alla kommunrepresentanter som styrelsen består av, förutom oss från landstinget, får ta del av all kultur som utförs i länet. Det är även nödvändigt att de vet att om inte alla kommuner ger möjligheter och resurser till det lokala kulturlivet så kommer länsinstitutionerna inte kunna bedriva kultur i hela länet vilket är ett av de viktigaste målen iKulturplanen. Utan arrangörsföreningar, lokala scener och tillgängliga skolor faller möjligheterna att kunne ge kultur till alla, särskilt barn och unga, i hela länet!
tisdag 18 juni 2013
Bra samverkan!
Folkhögskolorna har även YH- utbildningar (yrkeshögskola) som gynnar landstingets verksamheter. På Vimmerby Folkhögskola har de behandlingspedagogutbildning. Det fantastiska är att eftersom de måste ansöka om sin utbildning varje år kan de ändra i den efter det behovet som tex psykiatrin har.
De har också en Konstskola för funktionsnedsatta och missbrukare och en baskurs för psykiskt funktionsnedsatta där de har ett gott samarbete med psykiatrin och behandlingshemmen i Vimmerby. Det handlar mycket om hälsa och att fokusera på det friska för att ge livskvalitet.
Jag ser en tydlig röd tråd mellan mina ansvarsområden psykiatri, folkhögskola och kultur och det finns en massa spännande saker att utveckla som gynnar våra medborgare i allmänhet och våra patienter i synnerhet.
måndag 17 juni 2013
Jämställdhetsarbete i regionen
tisdag 11 juni 2013
Kultursamverkansmodellen
Självklart är det väldigt bra med samverkan och jag tror att igångkörandet av modellen har satt större fokus på kulturen både i kommuner och landsting. Tyvärr är det inte samma fokus från statens håll. Som med många andra verksamheter, skola och vård, har det istället blivit fler pekpinnar men mindre pengar. Alla vill och tjänar på samverkan men sanningen är att det också kostar i resurser.
Kulturutövarna upplever även en misstro gentemot oss politiker och de tjänstemän som nu har den nationella kontakten och det är inget bra för fortsatt samarbete. De känner att de har blivit fråntagna kontakten med staten och får mindre pengar och kan därmed dra en slutsats att vi inte gör vårt bästa för deras verksamhet.
En annan viktig sak som jag tog upp var att staten måste vara kompensatorisk när de fördelar medlen. Nu ger de mer till de tillväxtregioner som själva kan pumpa in mycket pengar till kulturen. Vi som bor i en region med den äldsta befolkningen och minskade skatteunderlag får inga höjda anslag. Men det är ju också helt i den borgerliga regeringens linje, ge mer till dem som redan har och mindre till dem som behöver!
onsdag 5 juni 2013
Hälsa och kultur
Ytterligare inbjudna var en strateg på psykiatriförvaltningen och psykiatrins två hälsoinspiratorsamordnare som berättade hur man jobbar ute i verksamheten. Varje enhet har en hälsoinspiratōr som inte bara bara vänder sig mot medarbetare som i övriga vården utan även mot patienter och allmänheten. Man har dessutom två bildterapeuter anställda,en i söder och en i norr. Konsten är traditionellt den kulturaktivitet som vuxenpsykiatrin har jobbat med mest. På slutenvården för barn och unga har man många musikinstrument och där är musiken den vanligaste kulturaktiviteten.
Det blev ett spännande möte med många diskussioner och alla insåg att det finns mycket vi kan göra tillsammans. Enligt forskningen är ensamhet det största hotet mot psykisk hälsa och är det något som kan bota ensamhet är det kultur.
torsdag 30 maj 2013
Små steg varje dag
Vi har en ny webbplats på många språk och vi är i full gång med att jobba hur vi ska vara en attraktiv arbetsgivare genom en så kallad Attraktivitetsresa. Vi har under året även haft en utbildningsdag, Tänk tvärtom, med fokus på könsuppdelad sjukskrivningsstatistik.
Våra fyra folkhögskolor har antagit en handlingsplan kring missbruk och de genomför hälsosamtal med alla sina deltagare. De är dessutom huvudaktörer i det treåriga projekt om Hälsa och Kultur som vi har tagit beslut om.
Inom psykiatrin har man under året fått till ett bra brukarinflytande i byggprocessen och de har lyckats samla de olika brukarorganisationerna under den nationella organisationen NSPH. Nu planeras utbildning i föreningsarbete för dem ihop med folkhögskolorna. Man har även fått till överenskommelser med alla tolv kommunerna kring samverkan med socialförvaltningarna och Elevhälsan.
Det är bara några av alla de viktiga små steg som landstinget tar varje dag tack vare sina fantastiska medarbetare.
Varför?
Flera länder i Europa ska rösta om Abortförbud! Ska de ta bort kvinnans rätt till sin egen kropp?
Sveriges statsminister deltar hellre på schlagerfestivaler och ishockeymatcher istället för att ta ansvar över det ojämlika samhälle som han har skapat under snart åtta år vid makten.
De flesta av barometerns läsare tyckte igår på en webfråga att flickor och pojkar inte ska ha samma rättigheter!?
onsdag 29 maj 2013
Mina interpellationer
Byggprocessen är i full gång och det har varit omvärldsspaningar, heldagar och flera arbetsgrupper sammansatta av representanter från samtliga yrkeskategorier, fackliga företrädare och brukarorganisationer. Självklart är det en öppen process som kan följas på landstingets internetsida Navet. Naturligtvis ska patienternas och närståendes liksom medarbetarnas kunskap, kompetens och erfarenheter tas tillvara. Evidensbaserad design är också en viktig del och boken "Arkitektur som medicin" har använts som diskussionsunderlag i arbetsgrupperna. Jag hoppas ju även på att vi ska bygga dem i trä!
Barnkonventionen har naturligtvis en stor betydelse för hur vi ska arbeta i landstinget. Samtliga förvaltningar har en representant i barnkompetensnätverket och psykiatriförvaltningen har utsett minst ett barnombud på varje enhet och BUP grundar sin verksamhet på barnkonventionen. Man håller även på att anställa en projektledare som ska jobba med att driva frågan om barn till missbrukande föräldrar.
Vi har mycket kvar att förbättra men jag är nöjd över att psykiatrin är riktigt duktiga på att ha öppna processer med alla berörda. Till och med facket berömmer dem!
torsdag 23 maj 2013
Makt i media
onsdag 22 maj 2013
Folkhälsans nödvändighet
Vi vet också att vi har nationellt sett en mycket stor andel befolkning som drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar men 80% av dessa skulle kunna förebyggas med bättre matvanor, rökstopp och fysisk aktivitet. En annan stor folksjukdom hos oss är diabetes och där skulle 90% kunna förebyggas på samma sätt. Även cancer skulle kunna förebyggas med 30% .
Egentligen är det helt otroliga siffror! Så många som skulle kunna slippa bli sjuka genom att ändra sina levnadsvanor. Att jobba med folkhälsa och förebyggande hälsosamtal är väldigt viktigt på många plan inte minst hälsoekonomiskt.
tisdag 21 maj 2013
Regional cancervård
Kontaktsjuksköterskor som följer patienten på hela resan från upptäckt till behandling och efterkontroll är en stor möjlighet för patienterna. Nu har vi 52 stycken i Kalmar län och en enkät är ute för att se om alla patienter är nöjda och får tillräckligt med stöd. Det är en mycket viktig resa vi gör mot en mer jämlik och säkrare cancervård i hela vår sjukvårdsregion.
måndag 20 maj 2013
Kränkningar
torsdag 16 maj 2013
Hälsa och Kultur
Regionförbundet, landstinget och Riksteatern har en förstudie ihop för att se hur man ska kunna jobba med Kultur och Hälsa i vårt län. Denna konferens hoppas man nu vara ett startskott för aktörerna inom kulturen och vården att hitta varandra för att kunna samverka. Alla gick därifrån nöjda och eniga om att kultur och hälsa hör ihop så nu finns det goda möjligheter.
måndag 13 maj 2013
Sjukvården är ingen mekanisk pengamaskin
onsdag 8 maj 2013
Jämlikhet och jämställdhet måste öka inom vården
måndag 6 maj 2013
Jämställdhetsintegrering
fredag 3 maj 2013
Första maj
Det kom också flera som jag aldrig sett förut som tyckte om vårt antirasistiska arbete och att vi vill ta bort vinstuttag i välfärden. Flera kunde tyvärr också berätta hur det borgerligt styrda Sverige har försämrat deras möjligheter att klara sitt uppehälle, att få sitt lagliga stöd och kunna ge sina barn detsamma som vi som har jobb och är friska kan ge våra. Det behövs regeringsskifte 2014!
måndag 29 april 2013
Kasta sten i glashus
Han påminner om ett av de bra föredragningar jag var på i London där man diskuterade förändringsbenägenhet och en uppdelning de hade gjort över dåliga förändrare och goda. De goda förändrarna försöker skapa nya möjligheter med engagemang istället för att lägga energi på att gnälla och vara arg, de oroar sig inte över att något förändras utan undrar om det går att göra bättre.
De dåliga fokuserar på problemen genom att klaga och vara arga och pessimistiska Det är ungefär det Pierre gör på sin blogg:
1. Var är självkritiken Linda?
2. Dags att städa upp Linda!
3. Ta reda på fakta Linda!
1. Jag tycker att mycket måste göras bättre vad det gäller alla funktionsnedsatta och i synnerhet för de barn med flera funktionshinder. Det gäller självklart oss i landstinget men även kommuner och stat. Vi har en bra lag som vi alla måste hjälpas åt att uppfylla utifrån varje individs behov!
2. Vad det gäller att städa upp är det precis det vi har ägnat oss åt i psykiatrin. Lämna de organisationsformer som inte har lyckats med att vara likvärdiga och stabila och hitta nya modeller som ska vara väl förankrade och med tydlig samverkan för att på bästa sätt nå alla som har behov.
3. Att ha alla fakta var inte problemet från landstingets sida i Nymålen, tvärtom var det vi som hela tiden stod upp för att grön rehabilitering innebär både behandling och sysselsättning, dvs både landstingets och kommunens uppdrag! Men Pierre var ju inte med varken i förhandlingar eller på stormöte så självklart är det lättare att stå bredvid och skrika men frågan är vilka fakta han hade!
torsdag 18 april 2013
Våga förändra
Idag har jag även varit på ett mycket engagerat pass om att vi alla kan lära och lära ut men att det också finns 50 anledningar till att inte vilja vara med om att lära sig nya saker. Det var tre timmar om hur man får igenom förändringar och hur man lyckas med att få folk att agera. Av någon anledning tänkte jag väldigt mycket på det svåra i att få med alla i det nödvändiga arbetet för jämlik och jämställd vård. Nu med nya verktyg i bagaget hoppas jag på nya möjligheter.
onsdag 17 april 2013
Patientsäkerhetskonferens
Ett mycket spännande projekt från Scotland , Early Years Colloborative handlar om att alla, verkligen alla, instanser ska samverka för att Scotland ska bli det bästa stället att växa upp i. Tillsammans ska man se till att alla barn ska få den bästa starten i livet!
fredag 12 april 2013
Det våras för Oskarshamn
Det händer flera positiva saker iOskarshamn. Förutom pris och ny- och tillbyggnationer på sjukhuset ska nya hälsocentraler byggas och nästa mandatperiod ska även nya psykiatrilokaler byggas.
Det våras för Oskarshamn!
Läs mer på Oskarshamnstidningen
torsdag 11 april 2013
Skola och kultur
Nu är det viktigt att varje kommun skriver sin skolkulturstrategi så att alla elever i vårt avlånga län får lika möjligheter.
måndag 8 april 2013
Samverkan - den röda tråden
Idag har jag träffat en kurator på engymnasieskola som kunde berätta om den ökade psykiska ohälsan men också om ett ökat missbruk bland våra ungdomar! Ett missbruk som knappt föräldrarna märker av. Vad är det för ett samhälle vi erbjuder dem?
Jag har även tagit del av pensionärsorganisationernas syn på vården och vad som har blivit bra och vad som behöver göras bättre.
Något som alla tar upp är det som vi ständigt pratar om men som tyvärr är så svårt trots dess nödvändighet är samverkan! Kommuner och landsting måste bli bättre på att samverka och ta det på allvar!