Idag kunde man läsa i Barometern om hur vården har blivit en lönsam bransch. Skatt för sjukvården i Kalmar län kan hamna i fickorna på riskkapitalister i skatteparadiset Guernsey eftersom hälsocentraler i Kalmar ägs av finska riskkapitalbolaget Capman med säte där.
Vänsterpartiet vänder sig emot att just att sådana riskkapitalbolag som Capman, går in i vården och plockar ut vinster som sedan förs ut ur landet utan att beskattas. Som alla förstår finns ingen risk och det skapar inga nya jobb. Det bara ändrar arbetsgivaren från landsting till vårdbolag.
Privata hälsocentraler ska bara tillåtas om de drivs i en form som inte har vinstmaximering som högsta mål. Varför ska välfärden vårda riskkapital?
Vänsterpartiet vill ha en lagstiftning som stoppar att skattepengar går till företag som bedriver verksamhet med vinstsyfte inom vård, äldreomsorg, skola och förskola. Överskottet ska stanna i verksamheten, återinvesteras eller sparas.
Tanken är att bli av med vinstintresset som drivkraft i välfärden samtidigt som ideella aktörer som drivs av viljan att utveckla vården kan vara kvar.
De som vill vara kvar i branschen måste ombilda sitt aktiebolag till en särskild bolagsform som redan finns i aktiebolagslagen. Denna form infördes före valet 2006, men har därefter inte utnyttjats så flitigt. Det är en bolagsform som har ett tydligt vinstbegränsande syfte.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar