fredag 8 mars 2013

Kvinnokampen fortsätter

Kvinnodagen behövs tyvärr fortfarande. Vi har nått en bra bit men vi har fortfarande alltför lång väg för att bli jämställda med männen. Tyvärr har vi under borgerligt styre stannat upp och gått bakåt istället för framåt.

Sorgerliga fakta:

Kvinnor tjänar 14,1% mindre än män om man räknar som om alla kvinnor har heltid, det gör två miljoner kronor i skillnad. Tar man hänsyn till det stora antalet kvinnor som jobbar deltid är skillnaden 25% !
Det är inte en diskriminering enligt lagen för löneskillnaderna beror mest på att kvinnor och män utför olika arbeten. Det är lika många män som kvinnor som har en ekonomutbildning, liksom oavslutad samhällsutbildning men 230 000 kvinnor jobbar inom offentlig verksamhet medan lika många män jobbar inom högavlönade tekniska områden.

En majoritet av manligt dominerade yrken har en lön över snittlönen på 23 000 kronor medan majoriteten av kvinnodominerade yrken ligger under snittlönen. Vi kan se en rörelse hos kvinnor. De söker sig till mansdominerade yrken och positioner men väldigt få män söker sig till skola, vård och omsorg.
Höga positioner innehas till 70-90%  av män! Detta går rakt igenom hela samhället inte bara bolagsstyrelser.
De 25% som tjänar minst vilket är flest kvinnor har fått lägst höjning medan de 25%  i toppen är män och har generellt fått högre lönepåslag i samtliga sektorer.
50% av alla kvinnor som går i pension nu får en garantipension dvs 5-8000 kronor i ett av världens mest jämställda länder! Kvinnor jobbar lika många timmar per dag men gör obetalt arbete. Räknar man hop alla dessa timmar jobbar kvinnor sju arbetsveckor per år mer än männen! Det påverkar hälsa, lön, pension.

Det krävs en förändring! Nu!

2 kommentarer:

  1. Du ger många ex men inga källhänvisningar.

    SvaraRadera
  2. Det är sant och det var inte bra. Vi fick alla siffror redovisade igår på Sveriges Kommuner och Landsting http://www.skl.se/press/debattartiklar/sverige-langt-ifran-jamstallt

    SvaraRadera