torsdag 24 januari 2013

Olika syn på klimatförändringar

Först var det den spretiga köttdebatten. Där många reagerade starkt mot att kött skulle bli dyrare genom högre skatt. Precis som vi lägger skatt på alkohol eller bensin för att styra mot ett sundare samhälle lade Jordbruksverket fram förslag om att minska köttätandet. Detta för att vi alla ska bidra till att minska utsläpp som ökar klimatförändringarna. Men nej, folk blev som tokiga! De måste få äta så mycket billigt kött som de vill. De skiter i klimatförändringarna, de kan bara se till sitt eget begär. De kan inte alls se att förslaget skulle kunna betyda att de får fortsätta äta kött men kanske inte varje dag och förhoppningsvis till att man köper kött som gör minst skada på klimatet.

Jag känner mig glad över att Vänsterpartiet har ett kongressbeslut om att ta klimatförändringarna på allvar och därmed alltid beställer vegetarisk mat när vi har partiaktiviteter, men naturligtvis så får de som absolut vill ha kött beställa det. Alltså tvärt om det gängse, att kött är grunden och vegetarianer och veganer får säga till om de inte vill ha kött. Det innebär ju inte att man inte får äta kött alla andra dagar resten av året!

Sen har vi uppdrag granskning igår som fick en att skämmas över att vara vit, europé och svensk. Och då syftar jag på entreprenören och storföretagarna! Men mitt i denna eländesbeskrivning av den slavliknande behandlingen som männen från Kamerun fått uppleva i Sverige, så sa en av männen något som fick mig att tänka på köttdebatten. Efter tårar och förtvivlan över att han inte kunnat skicka pengar till sin behövande familj, över att han inte har någonstans att bo och ingenting att äta så konstaterar han ganska nöjt att han genom att ha planterat skog har han i alla fall bidragit till att förbättra klimatet!  Vilken skillnad på syn på den enskildes möjlighet att förbättra klimatet jämfört med välgödda svenskar som inte kan tänka sig att minska sitt köttätande det minsta för allas bästa!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar