måndag 1 februari 2010

Socialt företagande

Idag har en konferens om socialt företagande hållits i Oskarshamn. Där deltog ett sextiotal personer med blandad kompetens som t ex kommunalråd, representanter från Coompanion, socialförvaltningen, resurscenter, arbetsförmedlingen och sist men inte minst de som ingår i ett socialt företag.

Idag finns det ett par hundra sociala företag i Sverige som sysselsätter ca 5000 personer. De drivs av människor som har haft det svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Nu, med massor av utförsäkrade och människor i utanförskap, behövs de sociala företagen mer än någonsin som en väg till arbete, gemenskap och självkänsla. Det viktiga är att fokus ligger på varje individs förmåga istället för dess begränsningar. Det är de friska delarna som ska utvecklas vilket ger en positiv kraft att förändra sin egen situation. Det handlar inte om okvalificerade jobb,som att slicka frimärken eller att vattna blommor som en kvinna uttryckte det, utan om att arbeta efter sin förmåga oavsett yrke.

Äntligen har det sociala företagandet kommit till Kalmar län. Nu är det på gång i Västervik och Nybro. Av var och en efter dess förmåga åt var och en efter dess behov - fina socialistiska ord som nu kan bli verklighet!

2 kommentarer:

  1. låter underbart i teorin
    låt oss hoppas...
    skall ta reda på mer om upplägget gällande ekonomin osv.
    att det behövs ngt nytt i stora lass än det regeringen lyckats skrapa fram hittills är ju glasklart iaf =D

    har det hunnit starta upp i kalmar ännu? vem vet mer om just Kalmar?

    SvaraRadera
  2. googlade lite

    ooops det var ju från regeringshåll denna ide kom ser jag nu, det finns hopp trots allt haha
    letar vidare om detta i kalmar...

    SvaraRadera