onsdag 26 januari 2011

Nya gymnasiet - en komplex utrensning?

Jag hoppas verkligen att jag förstod fel igår när jag var på föräldramöte och fick den nya gymnasieplanen förklarad för mig. Det som nu är det Individuella programmet, som är för alla dem som av olika anledningar inte har klarat grundskolans godkändnivå och behöver mer tid för att hitta motivationen, få den hjälp som krävs eller få annat stöd för att kunna ta sig vidare, heter numera Introduktionsprogrammet. Inom det programmet finns det fem olika riktningar som alla kräver olika behörigheter. Just det, för att komma in på det som tidigare var självklart när man inte kunde komma in någon annanstans krävs nu en behörighet och som minst är det 8 godkända betyg!! Om jag har förstått det rätt. De som inte kan komma in där hamnar hos "Det kommunala uppföljningsansvaret"!!?? Vad det innebär var det ingen som kunde förklara.

Detta är det nya gymnasiet. Som inte ska repetera tidigare kunskaper utan ska kunna ta för givet att de sitter där i den nya studentens huvud. Nu ska studenterna ta examen igen och det ska inte bli lätt. Enligt föredragarna igår är det lättare att komma in än ur gymnasiet med examen i hand! Nu ska entreprenörskap vara den röda tråden genom gymnasiet och den som inte platsar får inte vara med. Utresningen sker redan vid 16 års ålder:
"Det kommunala uppföljningsansvaret" eller
yrkesprogram, utan rätt till Högskolan om man inte kompletterar på KOMVUX och
sist men inte minst det högskoleförberedande programmen för dem som har alla möjligheterna.

Visst vill vi ha en bra skola och visst är det viktigt att våra barn och ungdomar motiveras men då krävs det att lärarna får möjlighet att vara med och utforma skolan efter sina elevers behov och att rektorer och skolledare får resurser för att möjligöra det, inte genom att göra det omöjligt för alla dem om redan har det svårt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar