söndag 20 februari 2011

I vilken värld lever Alice Teodorescu?

Det var som att få ett knytnävsslag i magen när jag läste Alices ledare igår. I vilken värld lever hon? Hon raljerar om fattigdomen i Sverige och skriver:
" Givetvis kan det kännas skamfullt att vara den som inte har den senaste mobiltelefonen på skolgården eller som inte åkt till Thailand på jullovet".
Är det så hon tror att de som klassas som fattiga i Sverige har det? I så fall vet hon ingenting om hur andra än de från medelklassen och uppåt har det. Det märks att hon aldrig har fått skylla på sjukdom för att man inte har råd att följa med på klassresa, att inte vara med på gympan för att man varken har skor eller acceptabla gympakläder. Hon har sluppit att välja mellan att få sina första par jeans eller en enkel semester i tält. Och då har jag fortfarande inte ens närmat mig de som verkligen lider av fattigdom!

Alice skriver vidare att det är inte det materiella som är viktigt utan att människor ska vara fria att fatta sina egna beslut. Men, det är också ett uttalande från någon som aldrig saknat pengar. Det är tillgången på tillräckligt med pengar som gör att man har en möjlighet att göra verkliga val. Det är pengar som skyddar, i all synnerhet, mot andras brist på respekt. Den insikten och respekten saknar Alice i sin ledare tycker jag. Välkommen Alice, att följa med till en annan del av verkligheten!

3 kommentarer:

 1. Bra Linda! precis så är det. Fattigdomen i Sverige är kanske inte absolut, ingen svälter ihjäl, även om det säkert finns de som blir undernärda. Men den blir inte mindre verklig för det!

  SvaraRadera
 2. Hej Linda!

  Jag förstår din frustration vad gäller Alice. Jag har också fruktansvärt svår för henne emellanåt men en sak kan jag lova dig, hon har inte haft en flashig uppväxt. Ngt jag vet pga att jag är uppvuxen på samma område och gata som Alice.

  SvaraRadera
 3. Om hon har det bra nu (ekonomiskt ställt alltså) betyder inte att hon alltid haft det så. Tvärtom!
  Hon har bott med bara mamman och lillsyran. Bidrag har varit deras viktigaste inkomstkälla och hon vet vad fattigdom är för något.
  MEN med mycket jobb och vilja har hon kommit där hon är nu. Heder och respekt åt henne.
  /En som träffat henne redan när hon var 4 år gammal.

  SvaraRadera