fredag 10 juni 2011

Regionfrågan

Storregion norrut eller söderut eller kanske ett splittrat Kalmar län? Ja nu diskuteras det mycket överallt. Alla partier förutom SD är enade om att vi vill ha en större region. Regionförbundets förstahandsval är ett enat Småland tillsammans med Blekinge och Östergötland. Tyvärr har Jönköping parkerat den möjligheten och vill bilda en egen region trots att vissa kommuner där inte vill det.
Det är mycket viktigt att ta med alla kommuner och ha så öppen process som möjligt för att alla ska ha en chans att vara med och tycka till. En regionkonferens kommer därför att anordnas här i Kalmar den 21 juni.
Skåne har bjudit in Kronoberg till förhandlingar men vill inte genomföra ett förstorat Skåne förrän 2019. Nu måste vi i Kalmar län vara aktiva om vi inte ska bli helt lämnade och då måste vi ta kontakt med både Skåne och Östergötland för att höra hur de ser på en förstoring med oss och därefter ta ställning till vad som är mest gynnsamt. Till december måste vi ha bestämt oss och i december 2012 lägger regeringens utredare Sjöstrand fram sitt betänkande.Vänsterpartiet driver ett enat Småland med Blekinge och Östergötland i alla de berörda länen. Den uppgiften delar vi med Centerpartiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar