fredag 30 september 2011

Bättre vård och mindre tvång

Igår hade SKL tillsammans med psykiatrin i landstinget en inspirationsdag om heldygnsvården. Det blev en mycket bra dag och diskussionerna började redan i bussen från Kalmar till Oskarshamns Folkhögskola. På vägen hem var det märkbar skillnad på entusiasmen inför morgondagens arbete och många pratade om att de inte bara hade fått en bra information, utan även blivit inspirerade av dagens föreläsningar, debatter och diskussioner.

Under dagen framkom det som vi i vänsterpartiet alltid hävdat, att psykiskt sjuka är en klassfråga och att klyftorna ökar i samma takt som psykisk ohälsa. En fruktansvärd siffra som vittnar om vilken ensamhet många lever i är att var 10e patient med schizofreni som dör, ligger hemma i mer än en vecka innan någon upptäcker att de har dött!! Denna siffra har ökat. Deras ekonomiska ersättning har dessutom legat still de senaste 7 åren! En annan skrämmande siffra är att var tredje person som blir fastspänd är en kvinna under 35 år! Det är främst kvinnor med självskadebeteende som man inte har lyckats forska fram en bättre metod för att hindra dem från att göra illa sig själva.

Den patientberättelse som vi fick av Hjärnkolls attitydambassadör Åsa var väldigt stark men visade även på vilka svårigheter personalen inom psykiatrin har. Åsa berättade hur lätt det är att knäcka koderna för vad man ska och inte ska säga om man vill bli inlagd eller inte. Hon berättade också om hur viktigt det är att personalen hela tiden frågar patienten om allting och att för att återhämta sig är den materiella standarden nödvändig. Man måste ha en bostad och en trygg inkomst för att ha minsta möjlighet att komma tillbaka från en längre tids sjukdom. I dagens samhälle med utförsäkringar fungerar det inte alls utan ökar bara på den psykiska ohälsan!

För de psykiskt sjukas skull, byt regering!

1 kommentar:

  1. Pak job Ads and advertisements for Karachi,Lahore,Quetta,Peshawar,Multan,Hyderabad,Rawalpindi,Islamabad and http://allpkjobz.blogspot.comall cities of Pakistan

    SvaraRadera