onsdag 22 juni 2011

Folkbildning, motor i regional utveckling

Igår hade vi regionförbundsstyrelse och det var flera goda beslut som togs. Jag kände mig nöjd över att i den nya RUSen (RegionalUtvecklingsStrategi) har folkbildningen fått ett eget stycke. Våra folkhögskolor och studieförbund spelar en viktig roll för att bryta utanförskap och ge människor en ny chans och möjlighet till ett livslångt lärande. Med sitt unika sätt att arbeta med jämställdhet och demokrati ger de sina studenter stora möjligheter till att vara aktiva medborgare. För att alla våra politiska processer , inte minst nu när vi står inför en regionförstoring, ska vara så demokratiska som möjligt så behöver vi medvetna medborgare.

måndag 20 juni 2011

Den ojämlika tryggheten

Det var inte bara under kongressen i Malmö som jämlikhet och ojämlikhet har diskuterats. Under vårt Vänsterforum på Ölands folkhögskola i helgen hade vi en superb föreläsare från Folksam, Håkan Svärdman. Han pratade om socialförsäkringarna historiskt, nuläget och i framtiden. Det är en rätt skrämmande "utveckling". Nu är det bara 4 % som får 80% av sin lön när de är arbetslösa och runt 800 000 personer på den svenska arbetsmarknaden har ett undermåligt skydd. Det blir större och större hål i det sociala skyddsnätet och de som behöver mest skydd får minst. De som har möjlighet tecknar privat försäkring vilket gör klyftorna ännu större. Men i försäkringsbranchen, kunde Håkan berätta, att den kund de vill ha är en vit man mellan 25-35 år och bor vid Stureplan. Är du äldre och/eller har krämpor blir det dyrt.

Det är livsviktigt att vi värnar om socialförsäkringarna för att nå en hög grad av jämlikhet och för att kunna garantera en standardtrygghet.

Det ojämlika Sverige

På den Internationella Världskongressen för Vuxenutbildning (ICAE) i Malmö förra veckan lyssnade jag på Richard Wilkinson, författare till Jämlikhetsanden, som talade om varför jämlikhet är bättre för alla. Han kunde med vetenskapliga undersökningar och med statisktik visa att ohälsa och sociala problem är större i ojämlika samhällen än i mer jämlika samhällen. Arbetslöshet och hemlöshet kan inte förklara allt utan det som gör den stora skillnaden är den relativa inkomsten och det sociala statuset. De psykosociala riskfaktorerna för ohälsa är den låga sociala statusen, hur vi uppfattas i jämförelse med andra och tillgång till familj och vänner. Stress de första levnadsåren är också en riskfaktor. Barns välmående är sämst i ojämlika samhällen och jag undrar hur mycket mer ojämlikt vårt samhälle har blivit nu när barnfattigdomen stadigt ökar. Att Reinfeldt försöker vifta bort den viktiga frågan med att säga att man mäter fel och att det handlar om att fler fått det bättre visar hur lite han vet om vilken individuell och samhällelig skada ojämlikheten gör.

lördag 18 juni 2011

Det ojämställda EU

Trodde att jag idag skulle vara trött efter att ha nattvandrat i Mönsterås till midnatt men ungdomarna höll sig lugna och fem nya föräldrar utökade vår styrka och vår talare just nu Anna Hedh hindrar mig definitivt från att känna trötthet när hon beskriver EU och dess arbete. Vi är ett 40-tal vänsterpartister från Kalmar län som har samlats på Ölands folkhögskola för att i två dagar diskutera politik. Vårt första pass om mänskliga rättigheter med Anna Hedh väcker verkligen många frågor och ger rysningar över hur olik människosynen kan vara. Att det är okej för vissa manliga EU-parlamentariker med prostitution och att de själva gärna berättar om sina goda erfarenheter av det. De prostituerade räcker inte till varken i Holland eller i Tyskland så därför anses det även okej att skaffa fram fler genom människohandel. Det är så man vill gråta! Inte förvånande alls att 70% av EU-politiker är män, varav de flesta över 55 år och bara 3 % är kvinnor i näringslivets styrelser i Europa. Vi förstår att det är tufft för Sveriges 18 EU-parlamentariker och jag är fruktansvärt stolt över Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson som gör ett fantastiskt arbete för jämställdheten i EU!

torsdag 16 juni 2011

Folkbildning i fokus

Jag är nu på konferens i Malmö, A world worht living in, där folkbildningen står i fokus. Jag var på två intressanta seminarie igår och lyssnade bla på en fantastisk man, Rolf Uddman, en 97årig folkbildare. Han sa att folkbildning är att höja kulturella nivåer, analysförmågan och att öka toleransnivån i ett humant sammanhang. Han ansåg att en viktig uppgift för folkhögskolorna och våra studieförbund är att fundera över hur vi ska skapa ett samhälle som inte behöver det materiella som statussymboler utan ett socialt mervärde. Jag passade även på att lyssna på ett seminarie på spanska och kunde nöjt konstatera att jag fortfarande förstår utan problem. Kvällen avslutades i Folkets Park med midsommarfirande och jag dansade glatt "Små grodorna" med uruguayaner. Nu är jag redo för denna spännande dag.

För övrigt tycker jag, av det lilla jag hann höra, att de rödgröna vann i partiledardebatten igår!

tisdag 14 juni 2011

Ännu en glad nyhet!

Två hygienmätningar har gjorts i alla landsting och det känns att landstinget i Kalmar län är på god väg mot vårt mål att ha Sveriges säkraste hälso- och sjukvård 2014. Vi är ett av de tre bästa länen i landet och det är 8,6 % av patienterna på länets sjukhus som har drabbats av någon form av vårdrelaterad infektion, att jämföra med snittet i landet som ligger på 9,2%. Jättebra! Men naturligtvis måste vi fortsätta att förbättra oss.

Den 6 juni kommer vi i landstingsmajoriteten ha ett lunchseminarie i Almedalen om just patientsäkerhet och då ska vi ha med oss vårdförbundets ordförande, kommunals viceordförande, ordförande i läkarföreningen för unga läkare och vår alldeles egna "patient" Ronald!

måndag 13 juni 2011

Glädjande nyheter!

Kalmars väldiskuterade Konstmuseum har för andra gången på ett år hamnat på Kulturnyheternas (SVT) kritikerlista. Denna gång är det utställningen The Return of the Losers som rankas på andra plats i listan över de bästa och viktigaste kulturhändelserna i Sverige. Det är stort! Våra kulturinstitutioner fortsätter att göra oss stolta och sätta Kalmar på kartan!

En annan glad nyhet är att det är ett femtontal sökande till tjänsterna inom psykiatrin i Västervik! Det bådar gott att det finns ett stort intresse och nu gäller det att ta till vara på dem alla på något sätt. Även om de inte kan få tjänsten som de sökt kanske vi kan hitta en annan plats i vårt långa län.

fredag 10 juni 2011

Regionfrågan

Storregion norrut eller söderut eller kanske ett splittrat Kalmar län? Ja nu diskuteras det mycket överallt. Alla partier förutom SD är enade om att vi vill ha en större region. Regionförbundets förstahandsval är ett enat Småland tillsammans med Blekinge och Östergötland. Tyvärr har Jönköping parkerat den möjligheten och vill bilda en egen region trots att vissa kommuner där inte vill det.
Det är mycket viktigt att ta med alla kommuner och ha så öppen process som möjligt för att alla ska ha en chans att vara med och tycka till. En regionkonferens kommer därför att anordnas här i Kalmar den 21 juni.
Skåne har bjudit in Kronoberg till förhandlingar men vill inte genomföra ett förstorat Skåne förrän 2019. Nu måste vi i Kalmar län vara aktiva om vi inte ska bli helt lämnade och då måste vi ta kontakt med både Skåne och Östergötland för att höra hur de ser på en förstoring med oss och därefter ta ställning till vad som är mest gynnsamt. Till december måste vi ha bestämt oss och i december 2012 lägger regeringens utredare Sjöstrand fram sitt betänkande.Vänsterpartiet driver ett enat Småland med Blekinge och Östergötland i alla de berörda länen. Den uppgiften delar vi med Centerpartiet.

onsdag 8 juni 2011

Be om doggybag!

Jag hörde på radion igår att de har undersökt hur många det är som ber att få ta med sig sina egna rester från ett resturangbesök. Jag tillhörde den lilla minoriteten på en procent, varav inga svenskar enligt undersökningen, som faktiskt ber om det. Jag har med mig det sedan jag bodde i Nicaragua där det var en självklarhet. Jag tycker att det är viktigt att den goda maten jag betalt för inte blir sopor och jag har dessutom flera gånger upplevt att resturangpersonalen blir glada för de tar det som ett gott betyg för sin mat. På radion sa de att resturangägarnas tips är att man ska be om en doggybag och vill man inte ha det själv så ska man ge det till någon annan som behöver det. Detta beror inte bara på att dessa ägare är extremt solidariska utan för att alla rester är kostsamma och även ett miljöproblem. Så be om en doggybag och spara pengar och miljö och gör någon glad!

Jag är nöjd över att jag idag kunde ge min sekreterares flygplansfrukost till en hemlös i Stockholm, istället för att SAS slängde den. Det gladde fyra personer, flygvärdinnan som slapp slänga mat, Kaj som fick möjligheten att göra något vettigt med det som han ändå inte kan äta, jag som fick nöjet att göra en människa glad och den hemlöse som fick en välbehövd frukost.

tisdag 7 juni 2011

Nationaldag och folkhögskolor

Sveriges nationaldag har blivit en dag då man kan få svenska flaggor till sin flaggstång eller små bordsflaggor om man har blivit en svensk medborgare. Det är bra att vi tar tillbaka den svenska flaggan från rasisterna som har försökt att ha den som sin egna symbol, men kommunerna trevar fortfarande efter hur dagen ska firas på bästa sätt. I Västervik började firandet inomhus med att Multikultikören, bestående av personer från 11 olika nationaliteter sjöng. Kören kom till för språkträning och integrerering av nya svenskar och att de har kul tillsammans märktes senare då jag fick vara med och grilla, sjunga och spela kubb. Ett härligt sätt att lära känna människor med så mycket olika erfarenheter. Jag hoppas att vi kan starta en sådan kör i Kalmar också!

Idag har folkhögskolestyrelsen haft sitt andra möte på Gamleby folkhögskola och förutom god mat och en underbar utsikt fick vi även möjligheten att träffa lärarkollegiet. Det är viktigt att de vet vilka vi är och vi hann även ta en bild som kommer att finnas på varje folkhögskolas hemsida. Vi hade bra diskussioner under dagen och kom fram till flera viktiga uppdrag för både förvaltningen och oss politiker till nästa möte. En viktig sak att ta upp i SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) är att de landstingsdrivna folkhögskolorna ska få samma möjlighet till information och att driva sina frågor i folkbildningsrådet som rörelsefolkhögskolorna och bildningsförbunden kan göra. Nu är det politiker från SKL som får föra folkhögskolornas talan i rådet och informationskanalen blir inte lika lätt, snabb och tydlig.

söndag 5 juni 2011

Personal till svårast sjuka i första hand!

Börjar bli riktigt trött på all skit som Pierre Edström skriver om mig och oss rödgröna. Jag visade på landstingsfullmäktige tydligt upp handlingsplaner som både psykiatriförvaltning och personalenheten har för att se över personalbristen. Allt ifrån att se över varje avdelning så att det är en god arbetsplats till att använda löneinstrumentet som redan görs vad det gäller PTP (praktiktjänst för färdiga psykologer) som får 27 500 i månaden, att jämföra med Lund där de får 20 000 och Stockholm där de får 22 000. I mitt svar på Pierres interpellation skrev jag att vi även kan tänka oss okonventionella metoder, som tex att ta direktkontakt med psykologer som görs i andra län. Men det ville Pierre få till att det var trolleri vi skulle använda oss av! Det är däremot Pierre som kräver trollerikonster om han tror att vi politiker kan fixa fram psykiatriker och psykologer. Visst är det oerhört tråkigt att Unga Vuxna i Västervik har stängt för sommaren och kanske ända till november, men det psykiatrin har dragit bort är EN personal, för att hon behövs för de svårast sjuka på BUP, de andra finns kvar, från vuxenpsykiatrin, socialen, skolan. Dessutom finns en fullbemannad Unga Vuxna och BUP i Oskarshamn till stöd. Tycker Pierre att det är bättre att vi stänger BUP i Västervik istället för att använda personalen till de svårast sjuka??

Just pga av att Unga Vuxna är sårbart vill vi se över det så att det blir en mer stabil organisation. I Vimmerby ville kommunen dra bort sin personal och då faller Unga Vuxna där, nu står vi med fem vakanta tjänster i Västervik och då måste vi alltid välja de svårast sjuka först. Därmed inte sagt att barn och unga står utan vård, vården finns där hela tiden, men för att fortsätta med det goda arbetet som har gjorts med Unga Vuxna måste vi säkra det arbetssättet så att det inte blir så sårbart. Det är det vi vill göra utifrån den utvärdering av Unga Vuxna som är på gång.