måndag 18 november 2013

Jämställdhetsarbete måste göras varje dag för att kunna göra skillnad

Vi tror fortfarande att Sverige är bäst på jämställdhet men enligt Dagens Industri, den 23 oktober, är 72 % av cheferna i privat verksamhet män, 95 % av börs-vd:arna män och 70 % av ledningsgrupperna har färre än två kvinnor, detta trots att kvinnor är mer utbildade än män!

 

Håkan Brynielsson, chef för regionförbundet skriver så här i sitt veckobrev:

"Om man, som Dagens Industri skriver, skulle vara ekonom på Internationella valutafonden, IMF, eller Världsbanken och vara van att ge råd till länder i Afrika och skulle titta på underutnyttjade potentialer i Sveriges ekonomi skulle svaret vara givet: Utdelningen på investeringar i kvinnors utbildning är under alla kritik. Kvinnor är bättre utbildade men gör inte karriär och tjänar klart sämre än män för samma arbete."


Vi har alltså mycket att göra och i regionförbundet har vi bland annat arbetat fram nya riktlinjer för våra upphandlingar och utarbetat en checklista för jämställda beslut. I landstinget ska vi skriva under CEMR- deklarationen som är den europeiska deklarationen för jämställdhet och ska fungera som ett verktyg för att integrera jämställdhetsperspektivet i det politiska beslutsfattandet och i den oraktiska verksamheten.

 

Små steg varje dag som gör skillnad! 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar