onsdag 3 november 2010

Landstingsplanen

Den rödgröna landstingsplanen diskuteras hetsigt på de borgerliga bloggarna och de som får flest slag är naturligtvis vi i Vänsterpartiet. Vi gick till val på att inte höja avgifterna inom sjukvården men vad det gäller tandvården har vi väldigt lite att säga till om lokalt. Vi har en konkurrenslag som vi tyvärr måste följa, vilket sätter käppar i hjulet för landsting att kunna driva den politik de vill. Likadant blir det nu för vår primärvård efter borgarnas införande av lagen om vårdval! Borgarna kan inte skylla på oss!!! Det vi kan göra och som vi nu satsar ännu mer på är att förbättra den förebyggande tandvården hos barn och ungdomar men även hos vuxna.


Vi sparar inte 6 miljoner på psykiatrin som Christer Jonsson hävdar!!! De går till läkemedel då medicin inom neuropsykiatrin är så kostsam. Dessutom ger vi 900 000 till förstärkning inom just neuropsykiatrin då behoven av utredningar har ökat. Det hade vi i Vänsterpartiet med på vår önskelista i valet.


Vi gick även till val på jämlik och jämställd vård. Detta finns med överallt och ligger även som ett uppdrag i planen att utreda metoder som styr vårdens resurser i syfte att skapa en mer jämlik och jämställd vård och det finns en del som redan har påbörjats inom dessa områden.


I Vänsterpartiets Må bra program som vi lanserade under valrörelsen ville vi satsa på kultur och idrott för hälsans skull. Det har vi fått igenom även om det inte blev i lika stor omfattning som vi önskade. Förutom de 50 miljoner som landstinget ger till regionförbundet att fördela till kulturen ger vi nu en extra miljon per år till kulturinstitutionerna, 100 000 två år i rad till underhåll av landstingets konstskatter och en uppräkning till smålandsidrotten med 230 000 per år.

Visst skulle vi vilja ge mer till alla, men att få kritik från de borgerliga vars regering sänker statsbidragen från 98 till 23 miljoner (!!!) känns mer än orättvist!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar