söndag 28 oktober 2012

Psykiatrin 100 år!

I torsdags firades länets psykiatri 100 år på Gränsö i Västervik. Det blev en mycket intressant och givande avslutning på en vecka full av föreläsningar och spännande arrangemang i hela länet i psykiatrins tecken.

Vi fick ta del av psykiatrins historia generellt och Sta Gertruds historia i synnerhet. Det var skrämmande och mycket intressant. En attitydambassadör, dvs en patient,  gav sina erfarenheter från psykiatrin i Stockholm och Västervik och en överläkare använde operans gestalter för att diskutera diagnosers vara eller icke vara. Barnpsykiatrin från igår till idag och imorgon belystes och sist men inte minst analyserades filmer ur ett psykologiskt perspektiv. Det var otroligt duktiga föreläsare som lyckades blanda svåra saker med kultur och humor  och fick oss alla att förstå hur svårt det är att tolka, förstå och hjälpa människor som inte mår psykiskt bra.

Psykiatrin i vårt län och i Västervik berömdes av både patient som överläkare och jag hoppas att personalen tog åt sig. Men vi vet också att det finns de som inte tycker att de har fått ett gott och professionellt bemötande och behandling. Vi måste hela tiden göra det möjligt till förbättringar och kvalitetshöjningar därför känns det riktigt bra att vi har lagt in fyra miljoner extra till psykiatrin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar