fredag 13 september 2013

Folkomröstningar

I Västerbotten har man precis haft en folkomröstning efter en lång kamp av många medborgare för att få behålla sin ambulans och vårdplatser. I grund och botten handlade folkomröstningen om vi ska ha en bra vård i hela landet eller om  man ska acceptera nedskärningar. Ja - sidan vann och det var en signal till politiker i alla kommuner och landsting att man inte kan göra nedskärningar hur som helst. Det blev ett tydligt budskap om ”hit men inte längre”. 

Första reaktionen från de ansvariga politikerna var att inte godkänna valresultatet pga av för litet antal röstande trots att nästan 80% från det mest drabbade området Dorotea röstade. Nuverkar de har svängt vilket  jag tror är nödvändigt för demokratins trovärdighets skull. Jag kunde inte låta bli att tänka på folkomröstningen om kärnkraft och vad som hände med den. 

Imorgon är det exakt 10 år sedan svenska folket sa ett rungande nej i folkomröstningen om euron – 56 procent nej mot 42 ja. Och detta trots att ja-sidan hade näst intill outsinliga resurser. Den folkomröstningen blev liksom den i Västerbotten en demonstration att folket går emot det politiska etablissemanget när grundläggande framtidsfrågor ska avgöras. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar