tisdag 11 maj 2010

Intraprenad = Självförvaltning!




Idag har två riksdagsledamöter för Vänsterparteit, Kent och Marie, Lennart Beijer och jag varit i Målilla och besökt Intraprenaden Framsteget. Det är de anställda själva inom dagverksamhet som har en självstyrande enhet med flera olika verksamheter. Vi besökte affären Framsteget och en biltvätt. Man kunde se ögonen lysa av stolthet när brukarna genomförde sina riktiga jobb istället för mindre meningsfyllda tidsfördriv som fanns tidigare. Killarna på biltvätten har vuxit mycket på att få ta med sig matlåda och fixa sin mat själva istället för att alltid bli serverade. Brukare, personal och ekonomin har tjänat på denna intraprenad. Ju större inflytanade personalen får över sitt jobb ju mer glädje och kraft vill de lägga ner på det. Jag tyckte att det påminde en hel del om förbättringsarbeten som vi har i landstinget.


Anledningen till att den kommunala verksamheten ändrades till Intraprenad var att borgarna hotade med att sälja ut verksamheten. Fortfarande är det Centerpartiet som är emot. Det är väldigt märkligt tycker jag. Nu får personalen trygghet som kommunalanställda samtidigt som de har möjlighet att ta egna beslut och bestämma över sin verksamhet. Då det är kortare väg till beslut och utan mellanchefer är det lättare att bestämma vad pengarna ska gå gå till. Nu har brukarna bättre dagverksamhet och fler aktiviteter som Sikta mot stjärnorna, resor, flygningar och boule.


Efter dessa upplyftande besöken var vi även på ett företag som tillverkade cyklar. Där var de nöjda med Vänsterpartiets insats i den rödgröna budgeten om sänkta avgifter för små företag bland annat arbetsgivaravgift och sjuklön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar