fredag 9 december 2011

Vinsten som drivkraft ger långsiktig hållbarhet?

”Vinsten som drivkraft ger långsiktig hållbarhet”, så beskrev högerregeringen sin drivkraft för utveckling av sjukvården i Sverige för fyra år sedan. Som om vården är vilken massproducerande marknad som helst där vi förvandlas till mätbara produktionsenheter i samma sekund som vi är i behov av vård eller omsorg.

När så en av länets ivrigaste privatiseringsförespråkare, Christer Jonsson (c), i Östran idag (7/12) menar att vinstintresset inte ska styra i välfärden, ja, då kan man verkligen börja undra. Gäller inte mantrat ”vinsten som drivkraft ger långsiktig hållbarhet” längre? Ska inte riskkapitalbolagen, med regeringens välsignelse, få leka affär med våra skattepengar längre?

Men jodå, mantrat gäller. Christers partikamrater i regeringen vill fortfarande tvinga på kommunerna riskkapitalbolag som Carema. Men det är uppenbart att något har hänt. Det har blivit obehagligt att stå för konsekvenserna av privatiseringspolitiken när kissblöjor blivit värda sin vikt i guld i vinstintressets namn.

Men för ett ögonblick kan man ändå förledas att tro att Christer slutligen lyssnat på alla forskare som sedan länge har varnat för vinstdriven vård. Man skulle rent av kunna tro att Christer har lyssnat på Vänsterpartiets kritik. På hur vi som enda parti i riksdagen under lång tid har sagt just detta: vinstintresset ska inte styra i välfärden!

Men Christer har knappast lärt sig någonting sen han för någon månad sedan förespråkade att hälften av vården i Kalmar län skulle vara privat. Skillnaden är bara den, att nu när vi sett vad Christers politik kan leda till så blev det obehagligt att stå för den. Och då, då vill Christer frånsäga sig ansvaret för en politik han egentligen förespråkar.

Jag säger: stoppa vinstintresset i välfärden! För oss i vänsterpartiet handlar valfrihet om brukarmakt och makt över den egna vardagen, inte om vinstdrivande företags rätt att driva verksamhet med offentliga medel. Har Christer verkligen bytt fot den senaste tiden och ställer upp på det så är det välkommet. Dessvärre tror jag inte att Christers privatiseringsiver har minskat utan det är samma mantra som gäller än. ”Vinsten som drivkraft ger långsiktig hållbarhet”.

Linda Fleetwood (V)
Landstingsråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar