onsdag 11 januari 2012

Ett ojämställt län!

I vår Regionala UtvecklingsStrategi, RUSen, kan man läsa många intressanta och skrämmande fakta om vårt län. Vi har bland annat en av landets mest ojämställda arbetsmarknader. 2/3 av arbeten inom den privata sektorn med högre lön utförs av män och det är majoritet av kvinnor i den offentliga sektorn med lägre lön. Detta begränsar arbetsmarknaden både för män och kvinnor!

Den genomsnittliga lönenivån ligger under rikssnittet båda för kvinnor och män,92% av rikets medelinkomst. Kvinnorna förlorar ännu mer då de bara har 76,8% av männens inkomst, trots att kvinnorna har en betydligt högre utbildningsnivå än männen! Kvinnor arbetar mer deltid och i låglöneyrken.

Ohälsotalet är också ojämställt. Kalmar län har högre ohälsotal än riksgenomsnittet och är större hos kvinnor. Enligt försäkringskassan är två av de viktigaste orsakerna kvinnors dubbelarbete och att många kvinnor arbetar inom vård och omsorg, som är både fysiskt och psykiskt krävande. Dessutom sjukskrivs kvinnor i större utsträckning på deltid medan männen sjukskrivs på heltid.

Om inte länet helt ska dräneras på våra unga kvinnor krävs en radikal förändring. Jämställdhet är lika nödvändig för patientsäkerhet i vården som för utveckling av länet.

1 kommentar:

  1. Jag antar att du är feminist eftersom du sprider myter och dessutom generaliserar grovt.

    SvaraRadera