onsdag 25 januari 2012

Kultur, en nödvändig del av vår välfärd!

Jag tittade för en gångs skull på Guldbaggegalan och blev starkt berörd av Lo Kauppis tacktal som hon fick hålla istället för Michel Wenzer för filmen "At night I fly". Hon lyckas verkligen ge kulturen precis den roll som den spelar och hur viktigt det är att se den som en mänsklig rättighet och därmed en del av vår välfärd!

Hej jag heter Lo Kauppi och jag har fått den stora äran av Michel Wenzer att ta emot det här priset. Och Michel ville att jag skulle säga det här:

Filmen At night I fly handlar om hur livsviktigt det är med kultur. Den här filmen är ett bevis på att kultur kan ge människor mod, hopp, förmåga att ifrågasätta, få människor att bli mänskliga, även under totalt omänskliga förhållanden. Den kunde finansieras och genomföras tack vare en idé vi har haft i det här landet om att vi ska ha en statligt stödd kultur som är till för alla. Nu när ojämlikhet och orättvisa är en del av Sverige så är det jätteviktigt att vi återtar den idén om att kulturen ska få utvecklas fri från kommersialism och marknadskrafter. Vi behöver fler bibliotek, fler fria teatergrupper, fler independentfilmer, mer och bättre Public Service och mindre reklamfinansierad TV. Tänk på det nästa gång ni går och röstar.
Tack för guldbaggen hälsar Michel Wenzer som har gjort filmen At night I fly!


Regeringen säger att de vill främja allas rätt till kulturupplevelser men de handlar tvärtemot när de tog bort den fria entrén på museerna eller när de bestämde sig för att det inte längre var önskvärt att ge en statlig inkomstgaranti till de som skapar den kultur som är trendsättande för den bredare kulturen. Så för att upprepa vad bergsprängardottern Lo sa, tänk på det nästa gång ni går och röstar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar