tisdag 31 januari 2012

Klass, skatter och reklam

Tycker det är bra att klass-skillnader diskuteras och visas upp i all sin nakna och trista sanning som tex i Överklass-safarin som anordnades i Stockholm. Det är viktigt att vi börjar reagera över de enormt olika förutsättningar barn föds in i och vad det leder till när samhället behåller det mönstret. Det lockar även fram tydlighet hos borgare som annars sällan vill medge att det ens finns klasser, som hos kristdemokraternas näst högste tjänsteman Patric Rylander som vill göra en underklass-safari med "vanartade barn, socialbidragstagare och nedlagda butiker!

Annars så brukar det på alla samhällets nivåer saknas insikt i, eller vilja att erkänna, hur många människors ekonomiska liv faktiskt ser ut. Ta ledarsidan på Barometern idag tex där man lyfter diskussionen om skolbarn ska få ta ledigt när de vill. Klart att det kan vara minst lika lärorikt att åka till Nya Zeeland som att titta i kartboken, men hur många av alla våra skolbarn ges den chansen? Påminner om de tre aporna som håller för ögon, öron och mun. Om vi varken ser, hör eller pratar om klass-skillnader då finns det inte.

Våra skattepengar ska bland annat gå till att minska dessa klass-skillnader genom att ge alla barn en likvärdig skola, men i vårt borgerligt styrda land där fri företagsamhet står överst på listan, även vad det gäller våra skattefinansierade verksamheter, där går skolans pengar till reklam! Reklamen är viktigt för att locka det minskade antalet eleverna till de ökade antalet gymnasieskolorna. "Syns man inte finns man inte" som en företrädare till en friskola sa!

Pust, så mycket jag skulle vilja ändra på och då har jag inte ens nämnt något om vården.....
Gör om! Gör rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar