tisdag 12 februari 2013

Kvinnor och EUs åtstramningspolitik

Igår hade vi en mycket intressant och bra dag ihop med Mikael Gustavsson, som är Vänsterpartiets EUparlamentariker och även den enda svensken som är ordförande i ett utskott. Han är ordförande i Jämställdhetsutskottet och det blev många intressanta diskussioner när vi träffade Nya Klara, tidigare Spirea, och kvinnojourerna för Vimmerby, Hultsfred och Västervik.


EUs neoliberala ekonomiska politik är dålig för alla men i synnerhet för kvinnor. Inte nog med att man drar undan möjligheter för att en demokrati ska fungera när IMF, kommissionen och andra ekonomer istället för folkvalda politiker bestämmer ländernas ekonomiska politik, ränta och växelkurs. I takt med krisen ökar kvinnornas obetalda arbete då välfärdsjobben försvinner. Därmed försvinner inte bara de offentliga jobb som utförs av majoriteten kvinnor utan öven de strukturer som gör det möjligt för kvinnor att jobba, dvs förskola, äldreomsorg mm. Denna åtstramningspolitik leder också till ökat våld mot kvinnor, fler som prostituerar sig för att överleva och kvinnor som lämnar bort sina barn i övertygelsen om att det är enda sättet för barnen att få ett drägligt liv. Detta sker varje dag i Europa 2013!!

Vänsterpartiet anser det nödvändigt att genomföra hållbara framtidsinvesteringar för att lösa både finans- och klimatkrisen. Man måste ha ett långsiktigt samhällsekonomiskt perspektiv inte ettårsperspektiv. Satsningar på välfärdssektorn hänger ihop med övrig ekonomi och ersättningssystem som är nödvändiga för att allt ska hänga ihop. Fattiga människor påverkas mest av både finans-som klimatkrisen och 70% av jordens fattiga är kvinnor. Därför måste det alltid finnas ett genusperspektiv i ekonomi och miljö. Vi behöver hållbar ekonomi som sätter människan före pengarna, därför är Vänsterpartiets röst så viktig i EU, riksdagen, landstingen och kommunerna.1 kommentar:

  1. Feminismen förstör!
    Krossa feminismen.
    http://jagforklarar.blogspot.se/2013/02/bygga-luftslott.html

    SvaraRadera