onsdag 27 februari 2013

Viktiga utbyten!

Gymnasieskolorna Jenny Nyström, Lars Kagg och Stagnelius i Kalmar ger sina elever möjligheter att läsa globalkunskap. Sista året får eleverna möjlighet till ett praktiskt utbyte. Förra året åkte en grupp till Sydafrika och en till Uganda. I vår kommer ungdomar från dessa länder hit. Detta är ett fantastiskt utbyte och igår fick eleverna ge sina reflektioner på sina två veckor i ett afrikanskt land. Det var spännande tankar som framfördes och som jag vill återge. Framförallt berättade de om att den stereotypa bild av Afrika och fattiga människor som de har fått här hemma inte stämmer.

"Glädjen när de dansar och tacksamheten för det lilla de har saknar vi här. Där har tagit bort alla praktiska ämnen pga ekonomi, men det gör regeringen även här fast vi har ekonomi för det, vilket tar bort glädjen och lusten att gå till skolan när det bra är teori. Att göra skolan hårdare förbättrar inget utan tvärtom, det bör var mer kreativ och friare för att öka lusten att lära."

"Vi är egentligen lika. De var ständigt aktiva med sina mobiltelefoner. De följde oss svenskar på Twitter redan innan vi möttes. En skillnad var deras Morgonsamling med dans och sång och rektorns tal om segregation. De svartas rädsla för vita men genom detta utbyte lärde de sig att vi är lika och minskade därmed rädslan för och avståndet till vita."

"Vi blev så varmt välkomna och en del i familjen. Vi har fått så mycket kärlek och lärt oss om kultur och hur man ska vara öppen mot nya nya människor. De är så rika i sin glädje och starka gemenskap."

"I Uganda sover man bara tre timmar per natt för att plugga, sover man mer är man lat. Varför upplever vi i Sverige skolan bara som något jobbigt? Där går de flera mil från ett mycket fattigt hem och kan till och med bli rektor efter sina studier."

"Härligt och underbart att få uppleva det varma mottagandet och intresset att få lära känna nya människor. En upplevelse man inte kan få genom en vanlig charterresa.Trodde jag skulle tycka synd om många, men det var en helt annan värld och man kan vara lycklig utan datorer och nya kläder varje månad. Vi kan ha åsikter men vi kan inte ta för givet att det är rätt."


"Vi är uppfostrade att bli lyckliga av saker men det kanske inte är i pengar man kan finna lycka.
Stereotyp bild av Afrika förmedlas hela tiden i media, vi fick se ett annat Afrika ett med skratt och glädje och den kontinent som ökar sin tillväxt mest. De måste få utveckla sig själva i sin egen takt.De har en livsglädje som vi saknar som de visar genom sina traditioner och danser. Vår rikedom här leder egentligen till en ny sorts fattigdom."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar