torsdag 24 maj 2012

Viktigt lärande och ökad delaktighet

Igår inleddes årets Astrid Lindgren-konferens i Vimmerby, i ett samarbete mellan en rad lokala och nationella aktörer. Konferensen har i år fokus på politik och barnböcker samt politik i barnböcker. Detta är ett bra exempel på hur man med hjälp av länets kulturarv kan belysa frågeställningar som är aktuella i dagens samhälle.

Kultur är en central utvecklingsfaktor och drivkraft för Kalmar län. Den stärker länets attraktivitet och konkurrenskraft, bidrar till personlig, social och ekonomisk samhällsutveckling och ökar människors välbefinnande. Den är också nödvändig för det livslånga lärandet och för ökad demokratisk delaktighet. Vi har en omfattande kraft och bredd i länets kulturliv. Här ryms en stor andel av den svenska besöksnäringens mest kända kulturella varumärken, ett av dessa är Astrid Lindgren.

Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby - som är en av de samverkande arrangörerna till dagens konferens - har på bara fyra år etablerat sig som ett välkänt och viktigt kultur- och utbildningscentrum för litteratur, bild, konst och svensk samtidshistoria, med utgångspunkt i Astrid Lindgrens litterära och samhälleliga betydelse. Linnéuniversitetet har förlagt en av sina skapande utbildningar, Att skriva barnlitteratur, till Astrid Lindgrens Näs och planer finns på ett utökat samarbete.

Astrid Lindgrens Näs har samtidigt blivit ett viktigt besöksmål med en åretruntverksamhet som lockar ett ökat antal besökare och turister varje år. Verksamheten belyser nutida frågeställningar och konstnärliga uttryck, med utgångspunkt från de allmänna ämnen och teman som Astrid Lindgren aktualiserade, men visar förstås också upp Lindgrens gärning i sin helhet.

Årets konferens belyser viktiga frågor inom läsandet och skrivandet för, om och med barn och unga. Att bli en läsande och skrivande människa är en viktig milstolpe i barns utveckling. Det handlar om att lära sig läsa så att man förstår vad man läser och skriva så att andra förstår vad man skriver, men det är inte allt. Läsandet och skrivandet öppnar också för nya möjligheter att se på och påverka sitt eget liv och andras.

Att få uttrycka sig och ta del av andras skapande ökar förståelsen av sig själv och av omvärlden. Det bidrar till reflektion och kritiskt tänkande. Att lära känna kulturarvet och förstå historiska sammanhang stärker identiteten och ger perspektiv på tillvaron.

Barn och unga är en prioriterad grupp i länets utveckling. I länets regionala utvecklingsstrategi och kulturplan betonas vikten av att de närmaste åren öka delaktigheten bland barn och unga i länet. Det är också något OECD lyfter i sina rekommendationer för länet. Skapande och deltagande i kultur ska vara tillgängligt för barn och unga. Det ska ske på deras villkor och utifrån deras förutsättningar. Den utveckling som sker på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby är ett viktigt steg på vägen.

Astrid Lindgren-konferensen arrangeras vartannat år av Vimmerby bibliotek, Regionbibliotek/Regionförbundet i Kalmar län, Astrid Lindgrens Näs, Astrid Lindgren-sällskapet, Svenska barnboksinstitutet i samverkan med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (världens största barnlitteraturpris). I år avslutas konferensen med en föreläsning av årets vinnare av ALMA-priset, Guus Kuijer.

Regionförbundet i Kalmar län

Linda Fleetwood
Ordförande kulturberedningen

Harald Hjalmarsson
Ordförande Regionförbundets styrelse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar